onsdag 10 december 2008

Saffransbutterkaka



1 pkt saffran, 75 g margarin, 2 dl mjölk, 25 g jäst, 1 krm salt, 3/4 dl socker, ½ dl Kesella, ½ ägg, 7-7½ dl mjöl


Fyllning: 2 msk mjukt margarin, 100 g riven mandelmassa

Pensling: ½ ägg

Garnering: hackad mandel


Stöt hel saffran i mortel tillsammans med en sockerbit. Smält margarinet, häll i mjölk och värm till 37 grader. Rör ut jästen med degspadet.

Tillsätt saffran, salt, socker, kesella, ägg och nästan allt mjöl (spara lite till utbakningen). Arbeta ihop till en deg. Jäs övertäckt i 30 minuter. Kavla ut degen till en stor avlång kaka. Bred på fyllningen. Rulla ihop och skär längden i 12 bitar. Ställ dom med snittytan upp i en smord form med avtagbara kanter. Jäs kakan i 30 minuter. Pensla med uppvispat ägg och strö över mandeln. Grädda i 175 grader i nedre delen av ugnen i ca 30 minuter. Lossa kakan från formen och låt den svalna övertäckt.


LYCKA TILL!

1 kommentar:

Anonym sa...

Mmmm. Mycket god o fin.Det kan jag bevisa.